Podvodná hra Astran je už na súde

11.04.2003 Celý región

Kauza pyramídovej hry bardejovského Astran klubu, do ktorej sa koncom deväťdesiatych rokov zapojilo viac ako 26-tisíc ľudí, je už na súde. Obžalobe z trestné...
Kauza pyramídovej hry bardejovského Astran klubu, do ktorej sa koncom deväťdesiatych rokov zapojilo viac ako 26-tisíc ľudí, je už na súde. Obžalobe z trestného činu prevádzkovania nepoctivých hier a stávok čelí dovedna osem ľudí z východu Slovenska. V prípade dokázania viny im hrozí až päťročný pobyt za mrežami.

Prešovský prokurátor Michal Barnišin obžaloval organizátorov hry ešte vlani v októbri. \"Tí sa dohromady obohatili o viac ako päťdesiat miliónov korún, \" hovorí prokurátor. Spomínaná suma je pritom len zlomok sumy, ktorá sa v Astran klube točila. Keď v decembri 1999 padli v kauze prvé obvinenia, vtedajší šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor oznámil, že ľudia do hry vložili viac ako miliardu korún. Jej rozsiahlosť dokumentuje aj samotný vyšetrovací spis. \"Má zhruba 120-tisíc strán, čo je asi pol tony papiera, \" hovorí Barnišin.

Prípad sa od januára nachádza na bardejovskom okresnom súde. \"Termín pojednávania zatiaľ určený nebol, \" uviedol jeho predseda Vladislav Puškáš a dodal, že táto kompetencia je plne v rukách zákonného sudcu.

Hra sa u nás začala šíriť pred šiestimi rokmi. Orgány činné v trestnom konaní predpokladajú, že sa k nám dostala z Poľska. V apríli 1997 ministerstvo vnútra zaregistrovalo občianske združenie Astran klub Bardejov, ktorého oficiálnym cieľom bolo zabezpečovať duchovný rozvoj osobnosti. V skutočnosti išlo o klasickú pyramídovú schému: každý nováčik zaplatil vstupný poplatok vo výške 44- až 47-tisíc korún. Z týchto poplatkov získavali prémie ľudia, ktorí boli v hierarchii postavení vyššie. Ak chcel človek z členstva v klube profitovať, musel lanáriť ďalších. Do klubu sa pritom jednotlivec mohol dostať len prostredníctvom svojho známeho, ktorý sa do hry zapojil už predtým. Astran klub si postupne vytvoril sieť pobočiek v osemnástich slovenských mestách. Tesne pred vznesením obvinenia voči organizátorom sa pyramíde darilo najmä na Spiši. Pravidelné stretnutia sa konali napríklad v Spišskej Novej Vsi, neskôr v malej dedinke Studenec.

Podľa prokurátora Barnišina sa činnosť Astran klubu nezastavila ani po obvinení organizátorov a medializácii celej kauzy. \"Máme potvrdené informácie, že hra bežala dokonca ešte vlani, \" tvrdí prokurátor.

Problém napríklad je, že napriek žiadostiam vyšetrovateľov aj prokuratúry ministerstvo vnútra nikdy nezrušilo registráciu občianskeho združenia Astran klub Bardejov. Odôvodňovalo to tým, že klub navonok nijakú zárobkovú činnosť nevykonával. Zakázať hru nemohlo pritom ani ministerstvo financií. Astran klub totiž nijakú licenciu vydávanú ministerstvom na prevádzkovanie hier nikdy nevlastnil a ani o ňu nežiadal.
(Pravda)
 

Vyberte región